WandaPszichológus

Valentin-nap a párterapeuta szemével

Februárban nem lehet nem észrevenni,

hogy minden a kis piros és rózsaszín szívecskékről, plüssfigurákról, a romantikus szerelemről és az ajándékozásról szól…
Lehet szeretni vagy nem szeretni, de mindenképpen tény, hogy a Valentin-nap (illetve magyarosítva a Bálint-nap), valamint a nyomában járó fogyasztói kultúra a kilencvenes évektől Magyarországon is visszavonhatatlanul elterjedt.

A Valentin-napról érdemes tudni, hogy nem valami új találmány, hanem sok évszázados hagyományokat maga mögött tudó ünnep. Szent Bálint (azaz Valentin vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Az ünnepnap vallási eredete azonban világszerte, így Magyarországon is elhomályosult. Jelenleg sokkal inkább a világi „szerelmes-ünnep” szerepét tölti be, amikor a szerelmesek egy része ajándékkal vagy szerelmes üzenettel kedveskedik választottjának.

  Bátor vagy! Próbáld ki online tréningjeimet:

Üdvözöllek oldalamon!
Sebestyén Rita Wanda, online pszichológus, pár- és családterapeuta vagyok.
Hiszek abban, hogy egy pszichológus munkája ma már mindannyiunknak pont olyan fontos, mint a napi fogmosás.
Örülök, hogy itt vagy, segítek Neked!

Szakmai múltamról bővebben >

Miről árulkodik a szerelmi ajándék?

Legfőképpen arról, hogy a párkapcsolatunk mennyire fontos számukra. Oda akarunk és tudunk figyelni a társunkra?

Soha nem felejtem el az exeimtől sokadjára is megkapott, unalmas, rutinszerűen megvásárolt ajándékot, amely semmiféle ötletességet vagy odafigyelést nem tükrözött. Sőt, még szerelmet sem mindig: kínos volt belátnom, hogy sok mindent előrébb rangsoroltak az életükben, mint a párkapcsolatunkat.

Azon túl ugyanis, hogy jó esetben ez az ünnep a figyelemről, a kedveskedésről szól, a Valentin-napi ajándék, program arról is beszél, hogy társunkat mennyire tekintjük és ismerjük el férfinak vagy nőnek. Hogyan is vagyunk társunkkal intim téren? Mi jut eszünkbe arról az emberről, akivel intim testi és lelki kapcsolatot ápolunk?

Amikor a Valentin-nap rosszul érint

Sok oka lehet annak, ha valakit irritál a sok szívecske, a rengeteg ajánlat és a felfújt romantika. Sokan érvelnek ugyanis úgy, hogy furcsa ez az „egy napig szeretni, szerelmesnek lenni” történet.  És mint mindenben, ebben is van némi igazság…

De mi is számít igazán?

Valentin-nap ide vagy oda – valójában az számít, hogy mi magunk hogyan éljük meg e nap üzenetét. Nem is feltétlenül pont február 14-én, hanem az egész év során. Sőt, akkor már tegyük mérlegre párkapcsolatunkat:

♡   miből érezzük, hogy fontosak vagyunk a másiknak, hogy szeret a párunk?
♡   figyelembe veszi-e partnerünk vágyainkat, kérésünket?
♡   összességében: testileg-lelkileg boldogok vagyunk vele, vagy bizony nagyon nem vagyunk kibékülve a helyzetünkkel?

A hozzám fordulók jelentős része valamilyen párkapcsolati problémával keres fel. Egyre gyakoribb, hogy együttműködés híján csak az egyik fél kér tőlem segítséget. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kapcsolat rendbe hozására nincs remény. Szerencsére nagyon jól lehet dolgozni egyénileg is a párkapcsolatért, hiszen, ha mi magunk végig gondoljuk a szerepünket, saját részünket a kapcsolatunkban, akkor jó eséllyel változtathatunk is rajta. Ha mi magunk változunk, a kapcsolatunk is változni fog.

Sokszor kiderül például, hogy amikor a párból család lesz, muszáj új szokásokat kialakítani:
az énidő mellett a pár-időt is tudatosan beiktatni az időbeosztásunkba. Sokszor az is sokat segít, ha egyedül, illetve közösen is végig gondolják a felek, hol is tart egyáltalán a párkapcsolatuk. A kommunikáció jelentőségét pedig azt gondolom, hogy nem kell bizonygatnom…

Nagyon fontos az, hogy nyíltan ki tudják fejezni a felek, hogy mit várnak el a társuktól. De az is legalább ilyen fontos, hogy meg tudják kérdezni, hogyan látja őket a párjuk, mi az, amiben jó volna változniuk ahhoz, hogy harmonikusabb párkapcsolatban élhessenek. Szerencsére ezekben lehet fejlődni és változni, változtatni.

Téged hogyan érint a Valentin-nap?

Harmonikus a párkapcsolatod, vagy szükséged van némi segítségre ahhoz, hogy az legyen? Ha az utóbbi, akkor nézd meg a párkapcsolati boldogságodat elősegítő Valentin-napi ajánlatomat, és máris elindulhat a változás!

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró