WandaPszichológus

Tanítsuk gyermekeinket HÁLÁRA! Készítsünk adventi hála üveges kalendáriumot!

Advent kicsit másképp – fókuszban a hála és az adakozás

Hamarosan itt az Advent, de idén a boltokban készen kapható kis adventi ajándékok mellett valami mást is bevetek a gyerekeimet is bevonva a játékba. Úgy is itt az ajándékozás, jótékonykodás ideje, így idén teszünk róla, hogy ez is része legyen a hétköznapjainknak, persze egy kis plusz meglepetéssel megspékelve.

Most nem csak csináljuk , hogy összeírjuk unalmas módon, hogy miért lehetünk hálásak, hanem inkább megszámoljuk azokat az áldásokat, amiben részünk van.

Ez a kis játék ráadásul arra is megtanít , hogy mennyi mindenünk van, amit észre sem veszünk, így a hiányról átterelődik a fókuszunk a “van”ra.

Igen ám, de hogyan csináljuk?

Szerezzünk be legalább egy nagy befőttes üveget. Szerezzünk be 24 db jégkrémes pálcikát, ha nem akarsz most ilyet vásárolni, akkor a vastagabb kartonpapír is megfelelő lehet a játékhoz, illetve vásárolj még néhány szélesebb ajándékcsomagoló szalagot.

Ragaszd a szalagokat a pálcikák (vagy a kivágott nagyobbacska kartonrudak szélére), ezzel díszítheti magát tulajdonképpen a pálcikákat, de hagyj helyet mellette és minden nap írjatok rá a gyerekekkel egy olyan dolgot, amiért hálásak vagytok, de ne csak a dolgot, amit kitaláltatok, hanem azt is írjátok rá, hogy hány ilyen áldásban részesültök a hétköznapjaitok során. Például. anyukaként felírtam az egyik pálcikára, hogy hálás vagyok a háztartási gépeimnek, hogy vannak (hiszen nagyon találunk a munkavégzést), és melléírtam a számot, hogy hány ilyennel rendelkezem (mosógép, mosogatógép, vasaló, fritőz, tűzhely, grillsütő, porszívó, stb.) Ez ugyebár most 7 db eszköz, ami nélkül igencsak szegényebb lenne az életünk a háztartásban.

Másnap összeszámolhatjátok a szórakoztató elektronikai gépeket is pl., melyek kikapcsolódást nyújtanak számotokra. Minden nap keressetek valami hasonlót és írjátok mellé a számot is, hogy hány db van a lakásban, lakókörnyezetekben, ami szolgálja az életeteket. Megszámoljátok a könyveket, cd-ket, kedvenc filmeket, minden olyan tárgyat és dolgot, amiknek a jóllétekhez, sőt a barátaitokhoz, ismerősöket is, de még akár a kedvenc szolgáltatóit is, akik mind-mind valamivel adják a máskor talán természetesnek vett hétköznapi dolgokhoz . Akár a háziállatokat is bele lehet számolni, hiszen vidámságot, szeretetet adnak nektek, de ezzel lehet, hogy nem is teljes a lista.

A számok felírásának az a fontos, hogy még az adventi játék elkezdése előtt nézzetek körül a környezetetekben, hogy milyen jótékonysági szervezetek vagy rászoruló családok vannak, és ezek közül választottak, akiknek adakozni fogtok. A 24. nap elteltével pedig számoljátok össze, hogy az egyes pálcikákra milyen számokat írtak, és azt összeadva és megszorozva mondjuk 10-zel, vagy hússzal (vagy a költségvetésnek megfelelő mértékű összeggel) kijön egy nagyobb szám, amit a rászoruló családnak vagy jótékonysági szervezetnek ajándékozhat vagy rájuk költhettek.

Ha nem pénzt szeretnétek adni, akkor egy állatmenhely pl. örül az eledeleknek, illetve meg is lehet kérdezni tőlük, milyen támogatásnak örülnének.

Természetesen az ajándékokat kiegészíthetjük még egyéb hasznos tárgyakkal is, de azért figyeljünk arra, hogy ne nekik lomtalanítsunk karácsony alkalmából, tehát olyan dolgokat adományozunk, ha tényleg örülnek, és fel is használhatjuk.

Örömteli hálaadó játékot kívánok!

Forrás: Harminc kézműves nap

Select your currency
EUR euró