WandaPszichológus

GONDOM A PÁROM – DE MI A MEGOLDÁS?

Vajon mi lehet a megoldás, ha mindig ugyanazok a helyzetek jönnek elő? A vita, a veszekedés nem feltétlenül visz előre. Már csak azért sem, mert maguk a viták, veszekedések is előre megjósolható koreográfiák mentén történnek.

Vajon mi lehet a megoldás, ha mindig ugyanazok a helyzetek jönnek elő? A vita, a veszekedés nem feltétlenül visz előre. Már csak azért sem, mert maguk a viták, veszekedések is előre megjósolható koreográfiák mentén történnek. Ugyanazt a „násztáncot” járjuk, szinte ugyanazok a szavak, kifejezések hangzanak el, és a viták kimenetele is ugyanaz.

Egyrészt érdemes magán a kimeneten, a viták megszokott lefolyásán változtatni. Ha sikerül kizökkenteni a vitát a megszokott kerékvágásból, akkor lehet, hogy végre a kimenetel is változik. Másrészt pedig jó, ha azt is tudjuk, hogy ezek a viták a jéghegy csúcsai. Sokkal fontosabb mindazt feltárni, ami a mélyben van és ezeket a „rugókat” mozgatja.

Mit hoztunk magunkkal otthonról?

Persze minden történet, minden ok és minden játszma más. Ám ha feltárjuk, mit hoztunk magunkkal a származási családunkból, sok mindent megérthetünk. Nem mindegy például, hogy melyikünk mit hozott otthonról, és milyen apaszereppel azonosul most a párunk. A reakcióink ugyanis gyakran a múltnak szólnak. A gyermek születésével aktiválódhatnak, feljöhetnek a lelkünk mélyéből azok a hiedelmek, elvárások, szerepekhez kapcsolódó gondolatok, érzések és viselkedések, amelyek régen vésődtek be oda. Ráadásul ezek nem is mindig hatékonyak, sokszor egyáltalán nem visznek előre, mégis robotpilótaként irányítanak. Egyszerűbben fogalmazva: aktiválódnak gyermekkori sérelmeink, hozott párkapcsolati és szülői mintáink. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a múlt árnyéka mennyire rávetül a jelen életünkre!

Ha Te is hasonló cipőben jársz szülőként, feleségként, mint a fenti anyukák, ne add fel a reményt! Szerencsére lehet változtatni!

Egy kevésbé empatikus társ mellett – de amúgy is – fontos megtanulni az “önérdekérvényesítés művészét”. Ehhez azonban rendkívül fontos az önismeret, hiszen meg kell tudnunk fogalmazni, hogy mit szeretnénk, mit akarunk a párkapcsolatunkban, illetve az életünkben. Azt is el kell sajátítani, hogyan kérjünk, sőt, hogyan fogadjunk el a másiktól, mert ezt sem feltétlenül hozzuk magunkkal ösztönösen! A nyílt kommunikációt is tanulnunk kell, hiszen a legtöbbünket nem erre, hanem „női praktikákra” neveltek. A folyamatos viták, veszekedések sokszor azért nem vezetnek eredményre, mert ilyenkor vagy védekezünk, vagy a másikat akarjuk megváltoztatni.

Amennyiben ezek a sorok megszólítottak, érdemes elolvasnod az alábbi tippeket:

  1. Helyezd a fókuszt önmagadra!

Figyeld meg, hogy hogyan viselkedsz a párkapcsolatodban, mi az, ami bosszant, fáj neked. Ha a napi vitákat és az ismétlődő történéseket tárgyilagosan, egy lépést hátra lépve elemzed, bizonyára felfedezed az ismétlődéseket. Figyeld meg, jegyzeteld le a hozzájuk kapcsolódó érzéseket is!

  1. Ne félj segítséget kérni!

Ahelyett, hogy még mindig a másikat próbálod megváltoztatni, vagy reménytelenül vársz a fordulatra, a meglévő tudásoddal, tapasztalatoddal és egy szakember segítségével hatékonyabban tudsz haladni az útkeresésedben. Amennyiben párod nyitott a párterápiára, érdemes vele közösen elindulni.

De mi a teendő, ha ez nincs így? Sokszor azt tapasztalom, hogy a férj, a partner részéről hiányzik ez a fajta nyitottság és együttműködés. Ilyenkor érdemes családterápiában képződött szakemberhez egyéni konzultációra, terápiára jelentkezni. Ne gondold, hogy ez hatástalan! Ha az ember önmagán dolgozik, változtat, akkor a vele kapcsolatban lévő személyek viselkedésében is törvényszerűen bekövetkeznek változások.

Ha magadra ismertél, és szeretnél végre hatékonyan változtatni, egy megújult párkapcsolatban élni élj az  ajánlatommal!

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró