WandaPszichológus

Őrizzük meg a Húsvét szépségét!

Sokaknak kétségtelenül más lesz az idei Húsvét. A világjárvány mellett a háborús események, illetve a magyarországi választási eredmények is beárnyékolhatják az ünnepi készülődést.

A gyerekek számára a húsvét ünnepe számos meglepetést tartogat, és bár a tartalmát csak felnövekedve értik meg igazán, az izgalmas események, a húsvét napok szépsége, izgalma a legkisebbeket is magával ragadja.

Őrizzük meg hát a húsvét szépségét, tegyük különlegessé az idei ünneplésünket is, hiszen így tudjuk egyedivé és felejthetetlenné tenni gyermekeink és önmagunk számára!

A húsvétvárás időszaka azonban nem feltétlenül telik idén sem nyugodtan, kétségtelen, hogy minket, felnőtteket is megviselt az elmúlt időszak. Mondhatni napi szinten kell megküzdenünk olyan negatív érzelmekkel, mint a stressz, a feszültség, a félelem.

A jelen hazai és világpolitikai események olyan helyzeteket teremtettek, amelyek mentálisan és érzelmileg is megviselik a felnőtteket és a gyerekeket is, fontos, hogy felelős szülőként mindenekelőtt saját gondolatainkat, érzelmeinket rendezzük, a Húsvét kapcsán is.

Milyen értékeket, szokásokat akarunk átadni gyermekeinknek?

Miről szól nekünk ez az ünnep?
Melyek az ünneplés azon elemei, szokásai, hagyományai, amelyekre idén is építhetünk? Hogyan tudjuk megteremteni a húsvéti hangulatot?
Mi az, amire idén is szükségünk van, és elérhető, beszerezhető most?
Mi az, amiről szükséges lemondanunk? 
Ezzel mi magunk mit kezdünk? Hogyan beszéljük meg gyermekeinkkel mindezt?

Azt már talán tudjuk, hogy a gyerekek akkor vannak igazán jól, ha mi, felnőttek is jól vagyunk. Minden rezgésünket megérzik a kicsik, így egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket a kérdéseket miként kezeljük. Ha tudjuk, adjunk magunknak a lehető leghamarabb választ a bennünk feszülő kérdésekre, találjuk meg azokat a megoldásokat, amelyek minket boldoggá tesznek.

Felnőttek vagyunk, el kell tudnunk fogadni a változást – tudva, nem tart örökké, talán kicsit könnyebb lesz meghozni a felelős döntéseket. Ha magunkban rendet teszünk érzelmileg, és megtervezzük a lehető legjobb ünnepet a szabályok betartása mellett, akkor nagy valószínűséggel méltón tudjuk megélni az elkövetkező ünnepi időszakot.

Amit most minden további nélkül megtehetünk, hogy elővesszük azokat a díszeket, kellékeket, amelyeket minden évben használunk. Nem szabad lemondanunk, elengednünk az ünnep szépségét!

Tegyük izgalmassá ezeket a napokat! Díszítsük fel a lakást, kérjük meg a gyerekeket, hogy vegyenek ebben ők is részt. Rengeteg letölthető színező áll rendelkezésünkre, a kicsik húsvéti rajzaival dekorált lakás még szebb lesz! Fessünk tojásokat, készítsünk húsvéti díszeket – ezekkel az apró tevékenységekkel nem csak az ünnepi hangulatot tudjuk visszahozni, de remek időtöltést is jelentenek.

Vonjuk be a gyerekeket a főzés mozzanataiba is, kérjünk tőlük segítséget, akár csak a terítés erejéig, hiszen minél inkább kiveszik a részüket a készülődésből, annál inkább magukénak érzik az ünnepet.

Ne féljünk kitalálni eddig nem alkalmazott, kreatív megoldásokat, amikkel akár új hagyományokat is teremthetünk!

Áldott, boldog, békés Húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves Olvasómnak!

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró