WandaPszichológus

Mit tehetek, hogy külföldön is boldog legyen a kapcsolatom?

A legutóbbi blogbejegyzésben arról írtam,

mennyire megterheli a párkapcsolatot az, ha külföldre költözve elmarad a rokoni segítség, ha a régi megoldási mintáink már nem működnek, újak viszont még nincsenek. De mit lehet tenni ebben a helyzetben azért, hogy mégis helyre jöjjön a kapcsolatunk?

A kérdésre kérdéssel felelek: van-e elegendő szabadidőd, és olyan tevékenységed, hobbid, ami energizál és igazán feltölt? Ha van, ha már megtaláltad, akkor nagyon jó! Ha még nem, akkor dolgod van ezzel!

  Bátor vagy! Próbáld ki online tréningjeimet:

[

Üdvözöllek oldalamon!
Sebestyén Rita Wanda, online pszichológus, pár- és családterapeuta vagyok.
Hiszek abban, hogy egy pszichológus munkája ma már mindannyiunknak pont olyan fontos, mint a napi fogmosás.
Örülök, hogy itt vagy, segítek Neked!

Szakmai múltamról bővebben >

Tovább megyek – és ne hidd, hogy ennek nincs köze a párkapcsolathoz!

Tudod-e, hogy mihez kezdesz magaddal hosszú távon? Mivel szeretnél foglalkozni?

A párkapcsolatodért akkor tehetsz a legtöbbet, ha kiemelten foglalkozol magaddal. Ha megtanulod boldoggá tenni önmagadat. Persze az a vágyad is teljesen jogos, hogy kettőtök között is jól menjenek a dolgok, és a másik elismerjen, szeressen, támogasson az utadon.

 De miért olyan nehéz változtatni?

Sok minden állhat a változás útjába.

Legfőképpen az a hiedelem, hogy ha én jobban igyekszem a párkapcsolatomban, többet adok, akkor az majd viszonzásra talál. Ez nem szokott bejönni. Ennek az ellentéte sem hatásos: a folyamatos viták, veszekedések és az, hogy igyekszel megváltoztatni a partneredet.

De akkor mi a megoldás?

Sokszor maguk a viták, veszekedések is előre megjósolható koreográfiák mentén történnek.
Szinte ugyanazok a szavak, kifejezések szoktak elhangozni, és a viták is ugyanolyan módon szoktak zárulni.
Első megoldásként érdemes külső szemmel ránézni ezekre a szokásos forgatókönyvekre, és megváltoztatni őket, hogy más legyen a kimenetük. Másrészt érdemes azt is tudni: ezek a viták csak a jéghegy csúcsai. Sokkal fontosabb mindazt feltárni, ami a mélyben van, és ezeket mozgatja. Fontos, hogy ne csak a felszínt kapirgáljátok, és gyakorlati megoldásokat keressetek az intimitást érintő, vagy a kommunikációs gondjaitokra. Merüljetek kicsit alább, és nézzétek meg, mi rejtőzik a tünetek mögött. Ebben segíthet sokat a pszichológus, a párterapeuta. Rengeteg minden rejtőzhet „odalent”, és sok mindent megérthettek, ha az eredeti családotokból hozott mintákat a szakember segítségével alaposan megvizsgáljátok, feltárjátok.

 A hozott szülői minták, és az, ahogy mi ezek nyomán hogyan reagálunk egyes helyzetekre, gyakran a múltnak szólnak. Amikor gyermekünk születik, és magunk is szülővé válunk, aktiválódhatnak azok a hiedelmek, elvárások, szerepekhez kapcsolódó gondolatok, érzések és viselkedések, amelyeket jó mélyen raktározunk, viszont a jelenben egyáltalán nem visznek előre.

Külföldön gyakran látom, hogy az “out of the box” lehetőségek számbavétele hoz megoldást. Vagyis érdemes olyan alternatív megoldásokat és megközelítéseket keresni, amelyekre nem gondolunk elsőre, vagy amelyeket rögtön kizártunk az idegenségük miatt.

Összefoglalva: sokat tehetsz a párkapcsolatodért, ha jobban megvizsgálod az abban betöltött szerepeidet és megtanulod az önérdekérvényesítés művészetét. Ezzel párhuzamosan sokat segíthet az az önismereti munka, melynek eredményeképpen felfedezed és ismételten felépíted önmagadat (sokszor a semmiből), a karrieredet és megtalálod a boldogságodat, a helyedet külföldön.

[/

Segíthetek jobban megismerni, felépíteni magadat?

Az alábbi gombra kattintva elérheted a külföldi magyaroknak, külföldön élő anyukáknak szóló ajánlataimat, hogy máris elindulhasson a változás!

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró