WandaPszichológus

A PSZICHOLÓGUS TÉNYLEG SEGÍT?

Nem mindig könnyű segítséget kérni, de ha végre rászánja magát az ember is felmerül a kérdés, hogy honnan tudjuk, hogy jó szakembert választottunk?

SOKSZOR KÉRDEZIK: A PSZICHOLÓGUS TÉNYLEG SEGÍT?

Az elmúlt másfél évtized során tőlem is megkérdezték sokan azt, hogy tényleg tudok-e segíteni..

Nem véletlen az, hogy amikor egy új klienssel első interjúm van, akkor mindig rákérdezek, hogy van-e tapasztalata más segítővel? Járt-e már pszichológusnál, tanácsadóban vagy vett-e igénybe coachingot?

Nem mindegy ugyanis, hogy leendő kliensem nincs, vagy jó, esetleg rossz tapasztalatokkal rendelkezik..

Magam is sok pszichológusnál fordultam meg képzésem során privátban is, és tudom, hogy bizony költséges mulatság.. tehát nagyon nem mindegy, hogy kit választunk több szempontból sem.

/Főleg, ha az ember nem érzi, hogy haladna, előrébb jutna.. Mindenféle terápiára jártam én is egyedül, családommal is és ezek a tapasztalatok is segítettek ahhoz, hogy kialakítsam a saját stílusomat./

Bevallom, hogy nem szerettem, amikor egy neves pszichológus csak hümmögött a problémáimat hallhatva. Volt olyan is, aki sokat magyarázott…de nagyon szuperek is akadtak szerencsére ☺️.

Természetesen idő közben rájöttem, hogy azok a pszichológusok is nagyszerűek lehettek szakmailag, akiknél nem éreztem azt a “valami nagyon jó most” érzést – egyszerűen csak nem passzolt nagyon jól a személyiségünk, illetve kevésbé voltam talán én is nyitott. Persze lehet, hogy ők sem éreztek rám igazán.

Ma már mindkét oldalról meg tudom fogalmazni és be is tudom jósolni – ha úgy tetszik -, hogy “mitől jó a pszichológus”, de inkább úgy fogalmaznék, hogy mitől hatékony a munkakapcsolat..

Mint kliens, én akkor érzem jónak a segítőt, ha haladunk a kitűzött céljaink felé, hétről-hétre jobban érzem magamat, érzelmileg meg vagyok támogatva. Persze vannak jobb és kevésbé aktív ülések, de mi magunk is így működünk.. szóval, ha összességében látom, hogy változom, jó irányba változik az életem..

Mint pszichológus pedig, akkor érzem hatékonynak a közös munkát, ha érzem a bizalmat és elköteleződést a kliens oldaláról a saját céljai felé, illetve a munkafolyamatunk, együttműködésünk felé. Ez kulcsfontosságú, hiszen én a kereteket adom, szaktudásommal tudom támogatni a folyamatot, azonban a kliens is aktívan “dolgozik” és vállalja a rá háruló részt.

Gondoljunk csak bele: változtatni szeretnénk valamin és mondjuk több évtizede ugyanazt gondoljuk, ugyanúgy cselekszünk…

Idő szükséges, hogy változtassunk és hogy TARTÓS legyen a megtapasztalt változás.. Különösen az érzelmek azok, melyek vátozása több időt vesz igénybe. Hiába tudom, hogy mit kell tennem például, de valami miatt a rossz szokásom győz…Vannak alternatív módszerek is természetesen.

A másik fontos, amit megemlítenék az az, hogy nem árt “jó időben, jó helyen lenni”.
Ez alatt azt értem, hogy lehet jó szakember valaki és mondjuk valóban szakértő a területén, ha nem passzol a stílus, a két személyiség. Nincs meg a megfelelő összhang. Ez senkinek sem a hibája – ez természetes, előfordul. Ugyanakkor ezt valahol lehet belül érezni rögtön az elején…

Van olyan is, amikor a kliens nem áll készen a saját problémájával való szembenézésre és az is okozhat ilyen érzéseket, hogy nem működik a terápia.
Ilyenkor lehetséges, hogy picit haladunk és nem egyszer megtörtént, hogy később, mondjuk egy év múlva folytatva lett egy nagyon gyors, hatékony közös munkafolyamatunk.

Amit javasolni tudok, hogy érdemes egy vagy két (esetleg 3) ülésre, konzultációra bejelentkezni a kiválasztott szakemberhez és ezután átgondolni, hogy milyen élmény volt: tudok-e bízni benne, határoztunk-e meg konkrét célokat, szívesen jövök-e még vissza hozzá…

Beszélgessünk! Nézze meg az egyéni konzultációs lehetőségeket ITT ->>

Select your currency
EUR euró