WandaPszichológus

GONDOM A PÁROM – DE MI A MEGOLDÁS?

Vajon mi lehet a megoldás, ha mindig ugyanazok a helyzetek jönnek elő? A vita, a veszekedés nem feltétlenül visz előre. Már csak azért sem, mert maguk a viták, veszekedések is előre megjósolható koreográfiák mentén történnek.

Vajon mi lehet a megoldás, ha mindig ugyanazok a helyzetek jönnek elő? A vita, a veszekedés nem feltétlenül visz előre. Már csak azért sem, mert maguk a viták, veszekedések is előre megjósolható koreográfiák mentén történnek. Ugyanazt a „násztáncot” járjuk, szinte ugyanazok a szavak, kifejezések hangzanak el, és a viták kimenetele is ugyanaz.

Egyrészt érdemes magán a kimeneten, a viták megszokott lefolyásán változtatni. Ha sikerül kizökkenteni a vitát a megszokott kerékvágásból, akkor lehet, hogy végre a kimenetel is változik. Másrészt pedig jó, ha azt is tudjuk, hogy ezek a viták a jéghegy csúcsai. Sokkal fontosabb mindazt feltárni, ami a mélyben van és ezeket a „rugókat” mozgatja.

Mit hoztunk magunkkal otthonról?

Persze minden történet, minden ok és minden játszma más. Ám ha feltárjuk, mit hoztunk magunkkal a származási családunkból, sok mindent megérthetünk. Nem mindegy például, hogy melyikünk mit hozott otthonról, és milyen apaszereppel azonosul most a párunk. A reakcióink ugyanis gyakran a múltnak szólnak. A gyermek születésével aktiválódhatnak, feljöhetnek a lelkünk mélyéből azok a hiedelmek, elvárások, szerepekhez kapcsolódó gondolatok, érzések és viselkedések, amelyek régen vésődtek be oda. Ráadásul ezek nem is mindig hatékonyak, sokszor egyáltalán nem visznek előre, mégis robotpilótaként irányítanak. Egyszerűbben fogalmazva: aktiválódnak gyermekkori sérelmeink, hozott párkapcsolati és szülői mintáink. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a múlt árnyéka mennyire rávetül a jelen életünkre!

Ha Te is hasonló cipőben jársz szülőként, feleségként, mint a fenti anyukák, ne add fel a reményt! Szerencsére lehet változtatni!

Egy kevésbé empatikus társ mellett – de amúgy is – fontos megtanulni az “önérdekérvényesítés művészét”. Ehhez azonban rendkívül fontos az önismeret, hiszen meg kell tudnunk fogalmazni, hogy mit szeretnénk, mit akarunk a párkapcsolatunkban, illetve az életünkben. Azt is el kell sajátítani, hogyan kérjünk, sőt, hogyan fogadjunk el a másiktól, mert ezt sem feltétlenül hozzuk magunkkal ösztönösen! A nyílt kommunikációt is tanulnunk kell, hiszen a legtöbbünket nem erre, hanem „női praktikákra” neveltek. A folyamatos viták, veszekedések sokszor azért nem vezetnek eredményre, mert ilyenkor vagy védekezünk, vagy a másikat akarjuk megváltoztatni.

Amennyiben ezek a sorok megszólítottak, érdemes elolvasnod az alábbi tippeket:

  1. Helyezd a fókuszt önmagadra!

Figyeld meg, hogy hogyan viselkedsz a párkapcsolatodban, mi az, ami bosszant, fáj neked. Ha a napi vitákat és az ismétlődő történéseket tárgyilagosan, egy lépést hátra lépve elemzed, bizonyára felfedezed az ismétlődéseket. Figyeld meg, jegyzeteld le a hozzájuk kapcsolódó érzéseket is!

  1. Ne félj segítséget kérni!

Ahelyett, hogy még mindig a másikat próbálod megváltoztatni, vagy reménytelenül vársz a fordulatra, a meglévő tudásoddal, tapasztalatoddal és egy szakember segítségével hatékonyabban tudsz haladni az útkeresésedben. Amennyiben párod nyitott a párterápiára, érdemes vele közösen elindulni.

De mi a teendő, ha ez nincs így? Sokszor azt tapasztalom, hogy a férj, a partner részéről hiányzik ez a fajta nyitottság és együttműködés. Ilyenkor érdemes családterápiában képződött szakemberhez egyéni konzultációra, terápiára jelentkezni. Ne gondold, hogy ez hatástalan! Ha az ember önmagán dolgozik, változtat, akkor a vele kapcsolatban lévő személyek viselkedésében is törvényszerűen bekövetkeznek változások.

Ha magadra ismertél, és szeretnél végre hatékonyan változtatni, egy megújult párkapcsolatban élni élj az  ajánlatommal!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró